ÇİZİM ÇALIŞMALARI

 

Kazılar sonucunda ortaya çıkan taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının tamamının kataloglama çalışmaları yapıldığı için, bunların tamamının çizimleri yapılmaktadır. Taşınmaz kültür varlıklarının arazide röleve çizimleri yapılmakta ve bu çizimler üzerine buluntu yerleri işlenmektedir. Bunun sonucunda bir yapıda ele geçen tüm buluntular, planda kolay bir şekilde görülebilmektedir. Ayrıca bulunan mimari blokların taş buluntu çizimlerinin sonrasında, hepsinin dört yönlü kesit ve görünüş çizimleri tamamlanmaktadır. Tespit edilen duvarlar ve ele geçen buluntular çerçevesinde yapıların restitüsyonları yapılmaktadır.

Taşınır kültür varlıkları ile ilgili tüm kalıntılar kazı evinde temizlik, restorasyon ve konservasyon çalışmalarından sonra, detaylı bir şekilde kesit ve görünüş çizimleri yapılmaktadır.

 

 

KONSERVASYON VE RESTORASYON ÇALIŞMALARI

 

Koruma yani konservasyon gerekli müdahaleyi yapıp mümkünse bozulmayı durdurmak ya da yavaşlatmak, dolayısıyla eserin ömrünü uzatmak için yapılır. Kazıda çıkan objenin durumuna bağlı olarak kazı evi laboratuvarında ya da arazide bulunduğu noktada bir konservasyon işlemine ihtiyaç vardır. Kazı evi deposundaki eserler geçici süreyle muhafaza edilseler bile, periyodik bir bakıma ihtiyaç duymaktadır. Objelerin sağlıklı olarak korunabilmesi ve saklanabilmesi için oluşabilecek değişikliklerin sürekli kontrolü şarttır. Kazısı sırasında daha çok seramik, metal, nadiren cam eserlerle, işlenmiş ve işlenmemiş kemik dokulara rastlanmaktadır. Hemen hemen bütün eserlere bir konservasyon ve restorasyon uygulaması yapılmaktadır. Böylece eserler müzeye gidinceye kadar geçici bir koruma ortamı sağlanmış olmaktadır.